Lévai Lívia - Párkapcsolati Tanácsadó blogja

Modern Párkapcsolat

Életközép-válság

avagy a megújulás kora

2018. szeptember 11. - Lévai Lívia

Az életközép - válság (krízis, pánik, fordulópont) életünk természetes velejárója. Nem egyforma lefolyással, ám mindenki átesik rajta pár év alatt, 40 - 50 éves kora körül. Pszichológiailag alapvetően pozitív jelenségnek tekintjük, amely átível a felnőttkoron az érettebb kor felé, hozzásegíti az egyéneket a teljesség eléréséhez – ezért nevezhetnénk a megújulás korának. Az átmenet azonban nem minden esetben zökkenőmentes. Mit tehetsz a nehézségek ellen?

 

Lelki háttér, élethelyzet

Az életközépi szakasz az, amikor az ember élete során már túljutott bizonyos mérföldköveken (családalapítás, karriert), jó esetben elérte a kitűzött céljainak többségét, biztos egzisztenciával rendelkezik.

Amikor a sikeres ember végre „hátradőlhetne”, éppen akkor alakul ki a negatív érzelmi állapot, céltalanság, üresség - a válság. A korábbi céljaikat el nem érőknél pedig a kudarcok felértékelődhetnek, ami nehézségeket okozhat.

Az addigi biztonságos, barátságos, meleg légkörű családi vagy munkahelyi légkör fojtogatóvá válhat.  Ebben a közegben végzett tevékenység inkább teher vagy kötelesség lesz, mint örömteli elfoglaltság.

Az emberek ilyenkor megkérdőjelezik

az életük értelmét, illetve a világban

vagy a családban betöltött szerepüket.

Megkezdődik az eltűnt idő nyomában való menetelés, a fájdalmas visszatekintés, világossá válik a sok elpazarolt év, a tömérdek meg nem valósult álom. Az illető néha tényleg pánikba esik, mielőbb szeretne mindent korrigálni, az életet élni, falni, habzsolni szeretné a maga teljességében. A családi életet kelepcének, kínzó mókuskeréknek érzékeli. Sokan munkahelyet váltanak, új hobbit keresnek és új baráti társaságot alakítanak ki. Elkezdenek a spiritualitás iránt érdeklődni, valamint többet foglalkoznak az egészségükkel, az életmódjukkal illetve a külsejükkel.

Ebben az esetben már beszélhetünk életközép - válságról. Tipikusan ilyenkor jön egy új kapcsolat, mely visszahozza a fiatalos pezsgést a mindennapokba és a szexualitásba. Felerősödik a spontaneitás utáni vágy, különböző életterületeken indulhat meg a szabadságérzés megélésére való törekvés: hirtelen sportautó kell, extrém sporttal töltött hétvége, világmegváltó ötletek. Ezek azt az érzést keltik az illetőben, hogy még értékes, még bármit megtehet, még ér valamit. Az ilyen viselkedés mögött általában a fiatalság elvesztésének riasztó, irtóztató érzése áll.

A fentiek alapján látható, hogy az életközép - válság jól behatárolható tünetegyüttessel rendelkezik. Ha ezeket idejében felismerjük, akár a válságban lévő, akár pedig a segítő társ szerepben vagyunk éppen, az megkönnyítheti a helyzet kezelését és elősegítheti az átalakulás gyorsabb lefolyását.

Nézzünk meg most néhányat az általános jellemzők közül:

 Tünetek:

 • a jelenlegi élethelyzettel való elégedetlenség

 • múltbeli döntések megkérdőjelezése

 • félelmek a jövővel kapcsolatban

 • végletes hangulatok

 • kiégés (burnout)

 • az ambíciók jelentősen növekednek vagy csökkennek

 • meggondolatlan munkahelyváltás

 • megcsalás, viszony (általában sokkal fiatalabb partnerrel)

 • hirtelen válás

 • a szexuális vágyak drasztikus csökkennek vagy fokozódnak

 • impulzushalmozás

 • meggondolatlan, kereteket meghaladó költekezés

 • az addig örömteli tevékenységek semlegessé válása

 • új tevékenység, új hobbi

 • lelki élet, vallás, spiritualitás felé fordulás

 

Ha a felsoroltak ráillenek az élethelyzetedre, akkor szinte biztosak lehetsz abban, hogy életutad az életközép - válság szakaszába lépett. Mit tehetsz, hogy ez a szakasz ne válságként maradjon meg emlékezetedben, hanem úgy tudj rátekinteni, mint egy korszak lezárására és egy új korszak kezdetére? Hogyan alakítsd a válságot megújulássá?

 

Válságból megújulás. Hogyan csináld?

A válságot átélőként:

Fogadd el: az életünket nagyban befolyásoló, természetes változás zajlik le benned. Az első lépés tehát a belátás. El kell fogadnod azt is, hogy egy ilyen átfogó, egész életünket érintő krízist nem a körülményeink megváltoztatásával fogod megoldani.

Elképzelhető, hogy már ismert dolgok elmélyítése lesz segítségedre. Igyekezz nem hirtelen döntéseket hozni, ne várj azonnali megoldást. Legyél tehát türelmes magaddal szemben.

Fontos tudatosítani magadban: az idő neked dolgozik. Hinned kell abban, hogy a megoldáshoz vezető utat lépésről-lépésre meg tudod találni.

Praktikus lépéseket is tehetsz életminőséged javítására, boldogságod fokozására. A rendszeres sport vagy meditáció és a kiegyensúlyozott étrend hozzájárulhatnak a hétköznapi hangulat javításához. Új célokat és kihívásokat találhatsz, a körülmények javulása pedig hozzásegíthet a kiút megtalálásához is.

A belső fejlődés, valami új ismeret elsajátítása ekkor sokkal nagyobb erőt és kitartást adhat. Életedet fokozatosan újítsd meg, kis lépésekkel haladjunk.

Ha a krízisből jól jössz ki, akkor új életet, új világlátást kaphatsz, így végső soron a folyamat lezárása megnyugvást hozhat és a hétköznapjaidban újra megteremted az egyensúlyt.

Fogd fel a változásokat úgy,

mint soha vissza nem térő

alkalmat az önmegvalósításra!

Még csak az életed felénél jársz, és mi minden áll még előtted! Ragadd meg a lehetőség arra, hogy kamatoztasd mindazt, amit eddig tanultál, és a tapasztalataidat felhasználva megvalósítsd az álmaidat!

Legyen ez számodra a megújulás kora!

 

Kapcsolat a párral és másokkal:

A krízisben lévőt körülvevő környezet sokszor értetlenül áll a kialakult helyzet előtt. Az egyén nehezen kap együttérzést és támogatást, mivel a benne lejátszódó, sokszor jelentős változásokat a környezet nem tudja hirtelen lekövetni, elfogadni. Azonban fontos, hogy a környezet ne kezdjen ítélkezni a krízisben lévő személy felett. A veszekedések, sértések nem fognak megoldáshoz vezetni.

Jótékony hatása lehet annak, ha erőt veszel magadon, és megpróbálod a közvetlen környezetedben élőknek (a társnak, vagy idősebb gyermekeknek) elmagyarázni, mit élsz át. Az őszinte kommunikáció, még ha nehézkes is, még ha sebezhetővé is tesz, hozzájárulhat ahhoz, hogy támogassanak. Az őszinteség olyan hosszú távú, közös megoldások szülhet, amelyek ideális estben az egész család számára elfogadhatóak.

Stresszoldó hatása lehet, ha hasonló helyzetben lévő barátokkal, ismerősökkel találkozol, tapasztalatot cseréltek. Ilyen közegben számíthatsz együttérzésre és elfogadásra. Egymástól ötleteket is kaphattok, alternatív megoldási lehetőségeket ismerhettek meg.

A megújulás kora egyeseknek életközép - válság marad, tele elvarratlan szálakkal és az elkapkodott döntések okozta veszteségek fájdalmával. Másoknak ez az életszakasz egy lehetőség arra, hogy kiteljesedjenek, felfedezzék belső gazdagságukat, megerősítsék régi kapcsolataikat vagy teljesen újakat alakítsanak ki. Ők azok, akik erősebben, bölcsebben és gazdagabban zárják le életük e szakaszát. Légy tudatos, ismerd fel és használd ki ezt a lehetőséget a fejlődésre!

 

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudod kibogozni a szálakat, fordulj szakemberhez! Segítségedre lehet a múlt feldolgozásában, önmagad megértésében, illetve új célok kitűzésében és azok tudatos elérésben.

 

Ha szeretnél beszélgetni a témáról, gyere a Facebook-oldalra!

 

Felhasznált irodalom:

A bejegyzés trackback címe:

https://kapcsolati.blog.hu/api/trackback/id/tr1514234397